Gondoltad volna?

Mi teszi a szúnyogokat ilyen veszélyessé? Annak ellenére, hogy ártalmatlan hangzású a nevük – spanyolul   "kis légy" - pusztító betegségeket hordoznak. A legrosszabb a malária, amely évente több mint 600 000
embert öl  meg és további 200 millió  ember esik ki a munkából napokra. Ez veszélyezteti a világ népességének felét, és évente több milliárd dollár veszteséget okoz a termelésben. Egyéb szúnyogok által okozott  betegségek közé tartozik a dengue-láz, a sárgaláz és az encephalitis.

Több mint 2500 fajta szúnyog van, és jelen vannak  a világ minden régiójában, kivéve az Antarktiszt. A Panama-csatorna építése során több tízezer halálesetet okoztak. Sok maláriás övezetben a betegség a szárazföldön és a parttól távol eső embereket is sújtja, ahol az éghajlat sokkal kedvezőbb a szúnyogok számára. Mindezek ellenére a szúnyogok kevés figyelmet kapnak. A cápák minden évben kapnak egy hetet a TV-ben, amikor sok műsor róluk szól. Pedig az USA-ban kevesebb mint egy tucat embert ölnek meg. A szúnyogok viszont 50 000-szer több halálesetért felelősek. Mosquito hét viszont nincs a TV-ben.

Nincsenek megjegyzések: