Már többször elkészítettem, de most is ez a kívánság

Harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával

Ezt a nemcsak karácsonyi menüt már többször is elkészítettem. Igaz nem gyakran, mert nem vagyunk nagy halevők, de ez olyan különleges, hogy mindenki megeszi. A harcsa finom, nincs benne szálka kisgyerekek is nyugodtan ehetik. Ha valakinek mégis fenntartásai vannak a hallal kapcsolatban, ő is szívesen fogyasztja a sztrapacskát (ami önállóan is fogyasztható) tejföllel és a szafttal, szalonnával meghintve.
Hozzávalók:
60 dkg afrikai harcsafilé felkockázva
2 teáskanál citromlé
1 teáskanál őrölt fehér bors
1 tasak pörkölt alap
1 közepes vöröshagyma finoma vágva
1 bő teáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
5 dkg füstölt szalonna kis kockára vágva
1 teáskanál liszt
2 dl tejföl

A sztrapihoz:



1 kg krumpli lereszelve
50 dkg liszt
1 db tojás
pici só
25-30 dkg juhtúró
kapor (ízlés szerint, de el is maradhat)
füstölt szalonna kb. 10 dkg
tejföl

Elkészítés:
A halat bekenem citromlével, sózom, borsozom és 1-2 órára hidegre teszem.  A szalonnát apró kockára vágom és kisütöm. Hozzáadom a felaprított vöröshagymát és üvegesre párolom. Amikor majdnem kész hozzáadom a zúzott fokhagymát, meghintem a pirospaprikával, borssal, és hozzáadok egy pörkölt alapot.  Kevés vízzel felengedem és összeforralom.  Amikor az alap elkészült hozzáadom a harcsát. Figyelem a harcsa 10-15 perc alatt megfő.  Ha valaki szereti a harcsával együtt szeletelt gombát is adhat hozzá. Ez még finomabbá teszi. A végén a tejföllel liszttel behabarom nagyon óvatosan, hogy össze ne törjön. Ha szükséges még ízesítem borssal, sóval.

Sztrapacska:

A lereszelt krumplihoz (elég sok leve is van, ezt nem öntöm le róla) hozzákeverem a lisztet és a tojást és csipetnyi sót (a juhtúró miatt nem kell túlsózni). Galuska szerű masszát kapok. Forró vízbe szaggatom. Én kézzel szoktam deszkáról, mert jobb ha kicsit nagyobb, mint a nokedli.
Amíg fő feldarabolom a szalonnát, és kisütöm. Kiszedem a zsírból és külön kínálom a tálaláskor. A visszamaradt (zsírba, ne legyen túl sok!!) beleteszem a juhtúrót és kb. 2-3 evőkanál tejfölt. Ezt jól összeolvasztom. Majd ebbe szedem a leszűrt, leöblített sztrapit. Összekeverem és megszórom kaporral.
Jó étvágyat!